Nie znalazłeś?
Zapytaj sprzedawcę!
Odpowiemy w ciągu 15 minut
Producenci
Newsletter
Podając e-mail wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez BeEco Michał Terlega, ul. Panewnicka 343A/5, 40-773 Katowice NIP: 9541473387, REGON: 240992949 e-mail kontakt@beeco.pl, w celu przesyłania informacji newsletter.
Niezwykły miód

Niespotykane właściwości miodu Manuka sprawiają, że jest on bardzo poszukiwanym produktem. Unikalność tego miodu wynika z faktu, iż jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru krzewu manuka, rosnącego tylko w Nowej Zelandii, która pozostaje jednym z najczystszych zakątków świata. Za właściwości lecznicze i prozdrowotne miodu Manuka, odpowiada metyloglioksal (MGO), związek chemiczny powszechnie występujący we wszystkich dostępnych naturalnych miodach. Skoro MGO występuje również w innych gatunkach miodu co sprawia, że to właśnie miód Manuka ma tak niezrównane działanie. Jak mawiał klasyk: "to dawka czyni truciznę" w tym przypadku możemy powiedzieć: "to stężenie MGO czyni lek" a mianowicie w popularnych miodach zawartość MGO wynosi około 10-30 mg w kilogramie miodu a w przypadku miodu Manuka ta ilość jest nawet 20-krotnie wyższa i wynosi 400-700mg na kilogram miodu. 

To własnie dzięki tak dużej zawartości metyloglioksalu miód Manuka ma silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i bakteriobójcze. Jednak aby te cechy zachował należy spożywać go bez jakiejkolwiek obróbki cieplnej w ilości 2-3 łyżeczek na dobę przed posiłkiem. W ostateczności można tą ilość rozpuścić w wodzie ale jej temperatura nie może być wyższa niż 40ºC, gdyż powyżej tej temperatury miód traci swe dobroczynne właściwości.

Duże stężenie MGO w miodzie Manuka sprawia, iż spektrum jego działania jest niezwykle szerokie:

  • przede wszystkim wspiera odporność naszego organizmu dzięki czemu rzadziej chorujemy a jeśli już dopadnie nas choroba organizm dużo szybciej sobie z nią radzi;
  • dba w prawidłową florę bakteryjną jelit i sprawne działanie układu pokarmowego, wspiera leczenie zespołu jelita nadwrażliwego, wrzodów żołądka i refluksu;
  • doskonale wpływa na kondycję skóry, przyśpiesza proces gojenia szczególnie w przypadku zmian trądzikowych i egzem; 
  • pomaga organizmowi w walce z drobnoustrojami m.in. gronkowcem i paciorkowcem
  • dzięki zawartości znacznych ilości biologicznie czynnych polifenoli, które wyłapują wolne rodniki, miód Manuka zmniejsza ryzyko chorób neurodegradacyjnych takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl