Nie znalazłeś?
Zapytaj sprzedawcę!
Odpowiemy w ciągu 15 minut

Szanowni Państwo, uprzejmie informujemy, iż z uwagi na okres urlopowy zamówienia złożone po godzinie 14:30 dnia 17.06.2019r. będą realizowane od 25.06.2019r. Za powstałe utrudnienia serdecznie przepraszamy.
                                                                                          Zespół sklepu BeEco.pl

Producenci
Newsletter
Podając e-mail wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez BeEco Michał Terlega, ul. Panewnicka 343A/5, 40-773 Katowice NIP: 9541473387, REGON: 240992949 e-mail kontakt@beeco.pl, w celu przesyłania informacji newsletter.
Zdrowa żywność bezglutenowa dla niemowląt i dzieci
Zdrowa żywność bezglutenowa dla niemowląt i dzieci

Zdrowa Żywność dla Dzieci

Jak ważna jest zdrowa żywność w diecie człowieka, nikogo już dzisiaj nie trzeba przekonywać.
Żywność uprawiana ekologicznie, bez modyfikacji genetycznych i stosowania chemii, jest hitem
na rynkach całego świata. Stosując zdrową żywność nie zapominamy oczywiście o naszych
milusińskich. Niestety, nie zawsze używanie zdrowej żywności wystarcza. Bywa, że nasz
organizm oraz brzuszki naszych dzieci nie tolerują wszystkich pokarmów.
Najczęściej napotykamy się na nietolerancję glutenu, czyli białka obecnego w pszenicy, życie,
jęczmieniu i owsie. Niestety wyeliminowanie zboża z diety niewiele pomaga. Większość
produktów spożywczych, z uwagi na technologię produkcji zawiera gluten - nawet te, które
nigdy o to nie podejrzewaliśmy. Znajdziemy go w mleku w proszku dla niemowląt, ulubionych
przez dzieci parówkach, a nawet w jogurcie, lodach i cukierkach.


Objawy nietolerancji gluten


Nietolerancja glutenu, najczęściej diagnozowana jest u dzieci już od chwili urodzenia. Coraz
częściej taka diagnoza dotyczy także osób starszych a także seniorów. Oznakami nietolerancji
u dzieci są:

  • problemy gastryczne - ból brzucha, wzdęcia, biegunki lub zaparcia;
  • niepokój po spożyciu pokarmu;
  • bóle głowy, stawów, a nawet obrzęki;
  • zmienność nastrojów.

Jeżeli bez wyraźnego powodu, obserwujemy takie dolegliwości u naszych dzieci, warto zadbać
o prawidłowe zdiagnozowanie choroby. Lekceważenie tych symptomów może doprowadzić w
konsekwencji do poważnej choroby, jaką jest celiakia.


Co to jest celiakia?


Spożywanie glutenu przez osoby z jego nietolerancją powoduje, że nie strawiony przez kwas
żołądkowy gluten przenika do jelita cienkiego, gdzie przekształca się w enzym pobudzający
organizm do uwalniania czynników zapalnych. Długotrwały stan zapalny jelita niszczy jego
strukturę. Efektem tego procesu, jest całkowita blokada wchłaniania innych białek, tłuszczów
oraz witamin, minerałów. Rezultatem jest postępująca degradacja organizmu, która może
doprowadzić do jego całkowitego wyniszczenia.


Czy można zapobiegać celiakii?


Celiakia jest młodą jednostką chorobową, wynikającą przede wszystkim z konsumpcji przez ludzi
żywności wysoko przetworzonej. Nie udało się dotychczas ustalić jednoznacznie, co powoduje,
że niektórzy nie tolerują glutenu. Dlatego też nie istnieją konkretne wskazania medyczne jej
zapobiegania.


Zarówno nowo narodzone dziecko, jak i osoby dorosłe nie są świadome nietolerancji glutenu.
Wspomniane symptomy powinny nas już jednak zaniepokoić. Warto w przypadku wątpliwości
sięgnąć po produkty bezglutenowe. Jeżeli po kilkutygodniowym odstawieniu produktów
glutenowych, objawy znikną, warto udać się do lekarza, który stwierdzi, czy chorujemy na
celiakię.


Gdzie znaleźć produkty bezglutenowe?


Jak wspomniano, gluten występuje niemal w całej żywności. Nie jesteśmy w stanie ustrzec
naszych dzieci przed jego spożywaniem. Na rynku istnieje niewiele produktów bezglutenowych i
najczęściej dedykowana ona jest osobom dorosłym. Warto więc sięgnąć do sklepów
internetowych, które oferują szeroką gamę ekologicznej żywności bezglutenowej, nawet dla
nowo narodzonych niemowlaków.


Zdrowa żywność dla dzieci


Zdrowa żywność bezglutenowa dla dzieci obejmuje okres od ich urodzenia, poprzez wiek
niemowlęcy oraz dorastanie. Jest alternatywą dla żywności spożywanej przez inne dzieci.
Markowe sklepy ze zdrową żywnością oferują między innymi:

  • Dla najmłodszych - bezglutenowe kaszka ryżowa lub kleik kukurydziany, które nie
    zawierają glutenu, cukru oraz barwników i konserwantów
  • Dla nieco starszych - bezglutenowe przeciery owocowe i warzywne
  • Dla dorastających i młodzieży - bezglutenowe chrupki kukurydziane w wielu smakach
    pochodzące z ekologicznych upraw i pieczone bez udziału niezdrowych tłuszczy,
    ketchup, w którym niezdrową skrobię zastąpiono ekologiczną skrobią kukurydzianą.


Przysmaki bezglutenowe


Nasze dzieci zmagające się z nietolerancją glutenu nie muszą zazdrościć swoim rówieśnikom.
Także dla nich przygotowano sporo produktów, które pozwolą im cieszyć się życiem. Wśród
nich na szczególne wyróżnienie zasługują bezglutenowe:

  • produkty do przygotowania smacznego chleba oraz innych wypieków, zastępujące
    tradycyjną mąkę;
  • produkty do wypieku wyśmienitych ciast i ciasteczek, posiadające w swoim składzie
    naturalne, ekologiczne i zdrowe składniki, z bezglutenowym proszkiem do pieczenia;
  • spody do pizzy nie zawierające glutenu oraz bezglutenowy papier ryżowy do potraw
    azjatyckich
  • wyśmienite ciasteczka z kawałkami czekolady;
  • wafle kukurydziane oraz ryżowe;
  • krążki kukurydziane i ryżowe;
  • chrupki kukurydziane.

    Nasze pociechy pomimo zmagania się z nietolerancją glutenu nie muszą nic tracić ze swojego
    dzieciństwa. Szeroki wybór żywności bezglutenowej w łatwy sposób może zagościć w naszych
    domach. Ważne jest natomiast, aby zadbać o to by oprócz wymogu braku glutenu żywność była
    zdrowa. Gwarancją jest ekologiczność surowców do produkcji żywności. Niemniej istotnym jest
    skład zdrowej żywności dla dzieci. Tylko doświadczone i profesjonalne sklepy oferują 100%
    pewność jakości oferowanych produktów.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl